Dostupni linkovi

Kineska kompanija 'popravlja' imidž kroz sport u Srbiji


Odbojkašice Srbije slave pobjedu nad Sjedinjenim američkim državama u polufinalu Svjetskog prvenstva, oktobar 2022, Poljska
Odbojkašice Srbije slave pobjedu nad Sjedinjenim američkim državama u polufinalu Svjetskog prvenstva, oktobar 2022, Poljska

"Ne mogu da se radujem tome. Mislim da se savest pere tim novcem."

Ovako je Snežana Todorović, ekološka aktivistkinja iz Majdanpeka u istočnoj Srbiji, reagovala na vest da će kineska kompanija Ziđin (Zijin), koja upravlja rudnikom u njenom mestu, nagraditi žensku odbojkašku reprezentaciju Srbije sa 300.000 evra zbog zlatne medalje na Svetskom prvenstvu.

Ona kaže da ta najava "ostavlja gorak ukus" jer dolazi manje od mesec dana nakon što je demoliran kamp aktivista iz kog su svakodnevno pokušavali da spreče Ziđin da minira planinu Starica u Majdanpeku.

Naše dosadašnje istraživanje rada Ziđina u Srbiji ukazuje na sve osim na to da je to odgovorna kompanija -
kaže Mirko Popović, programski direktor nevladinog Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Mirko Popović, programski direktor nevladinog Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), kaže da bi ta donacija trebalo da predstavi Ziđin kao društveno odgovornu kompaniju.

"Naše dosadašnje istraživanje rada Ziđina u Srbiji ukazuje na sve osim na to da je to odgovorna kompanija", navodi Popović.

Kompanija Ziđin, koja učestvuje u istraživanju i eksploataciji rude bakra, zlata i drugih minerala, do sada je više puta kažnjavana zbog zagađenja u istočnoj Srbiji.

Zbog čega Ziđin nagrađuje odbojkašice u Srbiji?

"U ime našeg prijateljstva, velike naklonosti i ljubavi prema odbojci, a u znak podrške i divljenja prema ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji Srbije, odlučili smo da nagradimo vaš fantastični trijumf", navodi se u saopštenju Ziđina od 17. oktobra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao je tog dana prijem za odbojkašku reprezentaciju koja je trijumfovala na Svetskom prvenstvu ove godine. Prijemu je prisustvovalo i rukovodstvo podružnica kompanije "Ziđin Majning Grupe" (Zijin Mining Group) koje posluju u Srbiji.

Podružnice Ziđina u Srbiji ("Srbija Ziđin Koper" i "Srbija Ziđin Majning") ostvarile su 2021. zajedno neto dobit od oko 60 milijardi dinara (500 miliona evra).

"Kina i Srbija su čelični prijatelji, a naši bilateralni odnosi su izdržali testove turbulentnih vremena. Odbojka je takođe jedan od najpopularnijih sportova u Kini, a posebno ženska odbojka", piše u saopštenju Ziđina.

Radio Slobodna Evropa(RSE) uputio je pitanje Odbojkaškom savezu Srbije kako odgovaraju na kritike aktivista u vezi sa donacijom, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

Nije odgovorila ni kompanija Ziđin kako komentariše optužbe aktivista da novčanom donacijom odbojkašicama popravlja "narušeni imidž“ zbog situacije u istočnoj Srbiji.

Ovo nije prvo ulaganje kompanije Ziđin u sport u Srbiji. Kompanija, sem u Majdanpeku, posluje i u Boru u istočnoj Srbiji.

Lokalni mediji u Boru objavili su u oktobru da je ova kompanija donirala 2,500 evra stonoteniskom klubu u tom mestu.

Prema ranijem pisanju RSE, Ziđin je u oktobru 2021. lokalnom fudbalskom klubu u Majdanpeku donirao oko 17.000 evra, a tada je iz Ziđina saopšteno da je kompanija pomogla sport u Srbiji sa preko 153.000 evra.

Srpski reprezentativac nosi dres sa oznakom kineskog brenda Peak na kraju prvog kola košarkaške utakmice protiv Kine u Aomi Urban Sports Parku u Tokiju tokom Olimpijskih igara (24. juli 2021.)
Srpski reprezentativac nosi dres sa oznakom kineskog brenda Peak na kraju prvog kola košarkaške utakmice protiv Kine u Aomi Urban Sports Parku u Tokiju tokom Olimpijskih igara (24. juli 2021.)

I druge kineske kompanije nastoje da budu prisutne u ovoj sferi, pa se, između ostalih, logo kompanije Peak, jednog od vodećih kineskih brendova odeće i obuće, nalazi na dresu odbojkaških i košarkaških reprezentacija Srbije.

Takođe, fudbalska liga najjačih klubova u Srbiji nosi naziv kineske kompanije - Linglong Tire Superliga.

Za šta ekološki aktivisti u Majdanpeku optužuju Ziđin?

Snežana Todorović iz Majdanpeka kaže da su u junu aktivisti odlučili da naprave improvizovan kamp na planini Starica, koja se nalazi na obodu Majdanpeka, kako bi sprečili kompaniju Ziđin da minira na tom području.

Ziđin, inače, upravlja rudnikom zlata i bakra u Majdanpeku jer je krajem 2018. godine ta kompanija preuzela preduzeće Rudarsko-topioničarski basen Bor (RTB) u čijem je sastavu i rudnik u Majdanpeku. RTB Bor je pre toga bio u državnom vlasništvu.

"Čule su se jake detonacije (u Majdanpeku, prim. aut.) zbog miniranja 5. juna. Poslednjih godina nema reda u miniranju. Nekada se rade tri zaredom, nekada se dešavaju u večernjim časovima. Na Severnom Reviru (delu rudnika Majdanpek blizu grada) nema najave miniranja", navodi Todorović.

Ona ističe da aktivisti sumnjaju da Ziđin širi eksploataciono polje rudnika koji se, kako kaže, sve više približava gradu i miniraju brda u neposrednoj blizini grada.

"Mi ne znamo granice tog rudnika jer nismo uspeli da vidimo prostorni plan, niti studiju zaštite životne sredine", kaže ona.

Todorović kaže da su aktivisti "kampovanjem" na planini Starica svojim telima sprečavali miniranje jer nisu poverovali tvrdnjama Ziđina i Ministarstva rudarstva da se miniranja vrše radi bezbednosti građana i saniranja pukotina na stenama.

Iz kompanije Ziđin su u junu saopštili da se miniranje u Majdanpeku vrši "zbog sanacije opasne stenske mase na planini Starica."

"Svi radovi uredno su prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni su u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije", navodi se u saopštenju od 6. juna.

I Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije u svojim saopštenjima ističe da se miniranje na Starici vrši u skladu sa zakonom.

"Verujem da je većina putem nekih medija pogrešno obaveštena o tome da su ovde neki loši ljudi koji hoće da ruše Staricu. Sanacija se radi isključivo radi bezbednosti", izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u septembru.

Protesti zbog miniranja planine Starica organizovani su početkom septembra u Beogradu ispred Predsedništva Srbije sa zahtevom da se obustave radovi na toj planini.

Krajem septembra Ziđin je saopštio da je "grupa kampera" noću pretukla njenog radnika i zapalila opremu vrednu pola miliona evra.

Aktivisti u Majdanpeku su saopštili da je njihov kamp na planini demoliran, kao i da oni nisu učestvovali u napadu na radnika Ziđina.

Prema rečima aktivistkinje Snežane Todorović, više aktivista iz Majdanpeka je bilo privedeno pod sumnjom da učestvovali u spomenutom napadu.

Rudnik Ziđina u Boru
Rudnik Ziđina u Boru

Odgovornost Ziđina za zagađenje u istočnoj Srbiji

Kompanija Ziđin se u više navrata suočavala sa sudskim postupcima i optužbama za zagađenje životne sredine u istočnoj Srbiji.

Građani Bora su više puta protestovali zbog zagađenja i visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, a meštani sela Krivelj u istočnoj Srbiji zatražili su da se svi isele jer im je život blizu rudnika postao nepodnošljiv.

Sud je do sada Ziđinu izrekao više novčanih kazni zbog zagađenja.

Kako je RSE ranije pisao, od dolaska kineskih vlasnika u RTB Bor, tokom 2019. i 2020. godine, sud je izrekao tri novčane kazne zbog zagađenja u istočnoj Srbiji.

Iz nevladine organizacije RERI navode da su i sami podnosili krivične prijave protiv Ziđina.

"RERI je podneo krivičnu prijavu jer je incidentalnom prilikom u reku Pek (2021. godine u istočnoj Srbiji, prim. aut.) ispuštena značajna količina zagađujućih materija", kaže advokatica RERI-ja Ljubica Vukčević.

Ona navodi da je taj slučaj imao svoj epilog tako što se Ziđin u dogovoru sa tužilaštvom obavezao da uplati milion dinara (8,500 evra) u humanitarne svrhe i time je prekinut postupak.

U drugom postupku koji je ova organizacija pokrenula 2021. godine protiv Ziđina je podignuta optužnica zbog zagađenja vazduha u Boru.

"U tom postupku je vršeno i veštačenje zagađenja vazduha i nakon dokaznog postupka je podignuta optužnica što znači da tužilaštvo smatra da postoji visok stepen sumnje da je izvršeno krivično delo. Mi ćemo dalje pratiti suđenje", navodi Vukčević.

Ziđin je u više navrata saopštio medijima da sprovodi aktivnosti na zaštiti životne sredine, ali ističe i da su problemi poput zagađenja vazduha u Boru višedecenijski.

Vukčević navodi i da je jedan od najvećih problema kada je reč o odgovornosti Ziđina za zagađenje životne sredine u tome što se protiv kompanije uglavnom pokreću postupci za privredni prestup, a ne krivični postupak.

Život na ivici kineskog rudnika u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:26 0:00

"Inspekcija nekada utvrdi u inspekcijskom nadzoru da je težina povrede zakona ozbiljna i dovoljna za pokretanje krivičnog postupka, ali ona ipak pokrene postupak za privredni prestup. U tom postupku Ziđin bude osuđen na novčanu kaznu koja je za takvu kompaniju zanemarljiva, a vi ne možete za isti slučaj da pokrenete i krivični postupak", ističe ona.

Za krivično delo zagađenje životne sredine u Krivičnom zakoniku Srbije su predviđene kazne zatvora od šest meseci do pet godina i novčane kazne.

Iz Ziđina nisu odgovorili na pitanje RSE koliko je do sada doneto pravosnažnih presuda protiv Ziđina koje se odnose na zagađenje u Boru i Majdanpeku.

Kineske investicije i upozorenja iz EU

Kineske kompanije HBIS, koja je vlasnik Železare u Smederevu kod Beograda, i Ziđin Koper Bor (Zijin Copper) bili su najveći izvoznici iz Srbije 2021. godine.

Srbija je, inače, obuhvaćena kineskom Inicijativom "Pojas i put", inicijativom vrednom više milijardi dolara za jačanje uticaja Kine preko infrastrukturnih, investicionih i čvršćih političkih veza.

Ipak, iz EU su stizala upozorenja na potencijalnu štetu koje kineske kompanije imaju na životnu sredinu.

U poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u EU integracijama se na navodi da, kada je reč o saradnji sa Kinom, veliki dugoročni (industrijski) investicioni projekti treba da budu u skladu sa najvišim ekološkim standardima EU.

Dvadeset šest članova Evropskog parlamenta upozorilo je 2021. u pismu evropskom komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju Oliveru Varheljiju (Varhelyi) na "sve veći kineski uticaj u Srbiji i predstojeću štetu po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji."

Evroparlamentarci su u pismu naveli da pojedine investicije i njihov uticaj simbolizuju sve veći uticaj Kine u Srbiji. Kineskim investicionim projektima, kako piše, nedostaje transparentnost i održivost, a pored štete po životnu sredinu imaju i korozivan efekat na upravljanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG