Dostupni linkovi

Rusija teško oštetila četiri ukrajinske termoelektrane


Ruski napad na Ukrajinu, 27. april 2024.

Rusija je pokrenula "masivni" raketni napad na Ukrajinu, pogodivši energetske objekte i oštetivši elektrane u nekoliko regija tokom noći na subotu 27. aprila, rekli su dužnosnici u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je apelirao na brzu isporuku dodatnog oružja protuzračne obrane od zapadnih saveznika nakon napada na ključnu infrastrukturu.

"Teror uvijek treba gubiti, a svatko tko nam pomaže da se suprotstavimo ruskom teroru pravi je branitelj života", rekao je.

U svom noćnom video obraćanju Zelenski je rekao da je ruski napad na ukrajinski energetski sektor posebno ciljao lokacije koje opskrbljuju plinom zemlje Evropske unije.

"Glavni cilj bio je energetski sektor, razni objekti u industriji, kako za električnu energiju tako i za tranzit plina. Posebno plinski objekti koji su ključni za osiguranje sigurne isporuke u Evropsku uniju", rekao je.

Moskva je posljednjih mjeseci eskalirala svoje napade na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, uzrokujući nestanke električne energije i natjeravši Ukrajinu da traži od potrošača da smanje svoju potrošnju.

"Ruske oružane snage izvele su još jedan veliki raketni napad na Ukrajinu", objavila je ukrajinska vojska u redovnom jutarnjem izvješću 27. aprila.

"Neprijatelj je ponovno napao energetsku infrastrukturu zemlje. Konkretno, napadnuti su objekti u regijama Dnjepropetrovsk, Ivano-Frankivsk i Lavov. Nanesena je šteta na opremi", rekao je ministar energetike German Galuščenko u objavi na Facebooku.

Ukrajinska Elektroprivreda DTEK rekla je da je oprema u četiri termoelektrane "teško oštećena" u napadima.

Ukrajinske zračne snage su saopćile da je Moskva ispalila 34 projektila, od kojih je 21 oboren.

"Dvije su osobe ozlijeđene u središnjem gradu Krivi Rih", rekao je Oleksandr Vilkul, predsjednik gradskog vijeća na Telegramu.

Čelnik zapadne regije Lviv pozvao je stanovnike da ne koriste energetski intenzivne uređaje, uključujući kuhala za vodu, pegle, perilice rublja i mikrovalne pećnice, između 19:00 i 22:00 kako bi sačuvali ograničene zalihe energije.

"Energetskom sistemu je teško održati ravnotežu proizvodnje i potrošnje", rekao je Maksim Kozicki u objavi na Telegramu.

U Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, oštećena je psihijatrijska bolnica, a jedna je osoba ranjena u ruskom raketnom napadu, rekli su dužnosnici.

Napadi na Krim

Moskva je s druge strane saopćila da je Ukrajina pokrenula jedan od svojih najvećih pokušaja napada bespilotnim letjelicama tokom noći na subotu na južnu regiju Krasnodar i aneksirani poluotok Krim.

Ministarstvo obrane je saopćilo da je njegova protuzračna obrana "uništila 66 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad područja Krasnodarske regije, a još dvije bespilotne letjelice su uništene iznad Krimskog poluotoka".

"Ukrajina je bespilotnim letjelicama napala rafinerije nafte Ilski i Slavjansk u ruskoj regiji Krasnodar, izazvavši požare u objektima", rekao je Reutersu ukrajinski obavještajni izvor.

"Napad je izvela sigurnosna služba SBU", dodao je izvor.

Ruska vojska redovno napada ukrajinske regije raznim vrstama oružja - bespilotnim letjelicama, raketama, protuavionskim projektilima i protuzračnim projektilima.

Usprkos dokazima i svjedočenjima, Moskva poriče ciljani napad na civile od početka invazije u punom obimu u februaru 2022. Od marta, osmatračka misija UN-a za ljudska prava je provjerila podatke o smrti 10.810 civila u Ukrajini i ranjavanju 20.556 od početka invazije.

Organizacija pretpostavlja da je broj žrtava među civilima mnogo veći.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG