Dostupni linkovi

Tužiteljstvo negira tvrdnje Rusije o broju državljana BiH koji se bore u Ukrajini


Mural posvećen ukrajinskom vojniku u Kijevu
Mural posvećen ukrajinskom vojniku u Kijevu

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nema saznanja o 207 državljana BiH za koje Ruska Federacija navodi da ratuju uz vojsku Ukrajine.

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini je ovu tvrdnju objavila na službenom Facebook profilu u martu, navodeći da u Ukrajini, uz snage te zemlje, ratuje više od 200 državljana BiH od februara 2022. godine, od čega je 90 poginulo.

Navedeno je da su to službeni podaci Ministarstva odbrane Rusije s linkom na Telegram kanal ove institucije, ne precizirajući kako su došli do ovih podataka ni ko ih je potvrdio.

"Odsjek za terorizam Tužiteljstva BiH, kao ni Udarna grupa za borbu protiv terorizma, nemaju takvih saznanja. Imamo nekoliko formiranih predmeta u odnosu na više pridruživanja stranim formacijama, kako na ukrajinskoj tako i na ruskoj strani", naveli su iz državnog tužiteljstva koje istražuje odlaske na strana ratišta.

Iz Ministarstva sigurnosti nisu odgovorili na upit RSE.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) navela je da istražuje slučajeve odlaska na strana ratišta, ali da ne otkriva detalje o istragama.

Državljanima BiH sudjelovanje na stranim ratištima zakonom je zabranjeno, te se osobe koje to čine, izlažu kaznenom gonjenu, podsjetili su iz državnog tužiteljstva i kazali da ne žele komentirati bilo kakve podatke koje iznose institucije drugih država.

Rusija je i ranije navodila slične podatke o bh. državljanima u Ukrajini, što su u aprilu 2022. negirali tadašnji ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i sigurnosni stručnjaci.

Prema ranijim informacijama, Tužiteljstvo BiH je istraživalo sedam slučajeva odlazaka bh. državljana na ratište u Ukrajinu. Uglavnom je riječ o osobama koje su se pridružile ruskim snagama i proruskim separatistima u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG