Dostupni linkovi

Međunarodni sud pravde djelimično nadležan u tužbi Ukrajine protiv Rusije


Međunarodni sud pravde u Hagu, Holandija (arhivska fotografija)
Međunarodni sud pravde u Hagu, Holandija (arhivska fotografija)

Najviši sud Ujedinjenih nacija je naveo 2. februara da ima nadležnost da sasluša većinu predmeta koji je podnijela Ukrajina, koji navodi da je Rusija prekršila Konvenciju o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida, koristeći izmišljene tvrdnje da bi opravdala svoju invaziju koja je počela prije skoro dvije godine.

U tužbi koju je Kijev podnio Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu, optužuje se Rusija za kršenje Konvencije iz 1948. godine, time što je lažno tvrdila da je invazija od 24. februara 2022. pokrenuta da bi se spriječio navodni genocid nad govornicima ruskog jezika u istočnoj Ukrajini.

U preliminarnoj odluci, sudije MSP-a su u martu 2022. naredile Rusiji da zaustavi invaziju, ali je Moskva odbacila tu odluku, tvrdeći da sud – koji rješava pravne prigovore država zbog navodnih kršenja međunarodnog prava – nema legalno pravo da odlučuje u ovom slučaju.

Prošlog septembra, advokati koji predstavljaju Rusiju su tražili od suda na preliminarnom saslušanju da odbaci predmet, ponovivši tvrdnje da sud nema nadležnost.

U presudi koju je pročitala predsjednica MSP, Džoan Donohju (Joan Donoghue), sudije su odbacile argumentovanje Moskve da sud nema nadležnost. Ali takođe su odlučili da nisu kompetentni da odluče o ukrajinskom zahtjevu da je ruska upotreba sile bila u suprotnosti sa Konvencijom o genocidu, te nisu mogli da odluče o tvrdnjama Kijeva da je rusko priznavanje nezavisnosti separatističkih regija na istoku Ukrajine kršenje Konvencije.

Iako su njegove odluke pravno obavezujuće, sud nema načina da ih provede.

U odvojenom slučaju o kojem se odlučivalo ranije ove sedmice, MSP je objavio odluku o prigovoru koji je podnijela Ukrajina protiv Rusije, koja se tiče finansiranja terorizma, zbog aktivnosti Moskve na istoku Ukrajine i ruske "rasne diskriminacije" nakon što je ilegalno anektirala poluostrvo Krim 2014. godine.

Sud je u odluci objavljenoj 31. januara naveo da iako je Moskva prekršila ugovore Ujedinjenih nacija protiv diskriminacije time što nije zaštitila ukrajinski jezik u obrazovnom sistemu na Krimu, nisu se složili sa ukrajinskim tvrdnjama da im je Rusija dužna kompenzaciju.

Sud je takođe odbacio tvrdnje Ukrajine o ruskoj diskriminaciji etničkih Tatara i Ukrajinaca nakon aneksije Krima.

Ukupno, MSP se složio sa Ukrajinom da je Moskva prekršila dva člana međunarodnih sporazuma, ali je odbacio nekoliko drugih.

Sud je u centru pažnje svjetskih medija prethodnih dana nakon što su odlučivali o slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, a tiče se Izraela i njihovog rata u Gazi.

U odluci od 26. januara, sud je naveo da Izrael mora učiniti sve što može da spriječi genocid tokom njihove ofanzive pokrenute kao odgovor na napad Hamasa od prošlog oktobra – kojeg su SAD i EU označile kao terorističku organizaciju – ali nisu naredili prekid vatre.

Izvor: RFE/RL
XS
SM
MD
LG