Dostupni linkovi

Papina poseta Veneciji, susret sa zatvorenicama


Papa Franja prenosi svoju poruku dok se sastaje sa mladim ljudima ispred crkve Santa Maria della Salute u Veneciji, Italija, 28. aprila 2024.
Papa Franja prenosi svoju poruku dok se sastaje sa mladim ljudima ispred crkve Santa Maria della Salute u Veneciji, Italija, 28. aprila 2024.

Papa Franja je 28. aprila u poseti Veneciji, svom prvom putovanju van Rima u poslednjih sedam meseci.

U Veneciji, papina prva stanica je bila ženski zatvor na ostrvu Đudeka, gde je pripremljen ulaz za Vatikan na ovogodišnji Bijenale festivala umetnosti.

U bivšem samostanu u kojem su sada smešteni dugogodišnje zatvorenice, Franja se sastao se sa nekim od 80 zatvorenica i posetio izložbu.

"Zatvor je surova realnost, a problemi kao što su pretrpanost, nedostatak objekata i resursa i epizode nasilja izazivaju veliku patnju", rekao je on govoreći zatvorenicama.

Umetnička izložba "Mojim očima" bavi se svakodnevnim životom zatvorenika kroz rad 10 različitih umetnika.

"Biće to istorijski trenutak jer će on biti prvi papa koji će posetiti Venecijansko bijenale", rekao je ranije glavni kustos izložbe Hoze Tolentino de Mendonka.

Nakon posete zatvoru, on je održao govor i susreo sa sa mladim ljudima u bazilici Santa Marija dela Salute, znamenitoj crkvi na južnom kraju Velikog kanala.

Odatle je planirano da papa krene ka Markovom trgu preko mosta izgrađenog od čamaca poređanih preko kanala i predvodi misu.

Venecijanska biskupija je jedna od najvećih u Italiji, sa 125 parohija, i ima bliske veze sa papstvom. Tri venecijanska patrijarha postala su pape u 20. veku.

Franjina poseta dolazi istog vikenda kada Venecija uvodi plaćanje ulaznica za jednodnevne izletnike, sa ciljem da se ublaži pritisak turizma na Uneskovu svetsku baštinu.

Kao gost, biće oslobođen kupovine karte od pet evra, ali će hodočasnici koji dolaze na njegovu misu morati da plate.

Posetu pape prati zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja, prenosi AFP.

Bio je primoran da otkaže putovanje u Dubai u decembru, gde je trebalo da se govori na pregovorima UN o klimi, zbog napada bronhitisa.

Povukao se i sa uskršnjeg događaja u poslednjem trenutku u martu, nakon što je nekoliko nedelja patio od onoga što je Vatikan nazvao "lakim gripom".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG