Dostupni linkovi

Objavljen ugovor o autoputu Banjaluka - Prijedor, ali nedostaje financijski model


Pogled iz zraka na autoput Banja Luka-Prijedor u izgradnji, selo Gornji Orlovac kod Prijedora, 21.9.2022.
Pogled iz zraka na autoput Banja Luka-Prijedor u izgradnji, selo Gornji Orlovac kod Prijedora, 21.9.2022.

Centar za životnu sredinu iz Banja Luke objavio je ugovor o koncesiji za autoput Banja Luka-Prijedor, ali bez dijela koji se odnosi na utošak novca. Ugovor im je dostavilo ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS).

Ugovor je objavljen nakon što je banjalučki Okružni sud donio četiri presude u kojima je naložio nadležnom ministarstvu njegovo objavljivanje.

Vlada bh. entiteta Republika Srpska potpisala je ugovor o koncesiji u decembru 2018. godine s kompanijom "SDHS-CSI BH", koja je u Banjoj Luci registrirana kao predstavništvo kineske kompanije "China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group".

Ugovor predviđa gradnju autoputa oko 40 kilometara, vrijednosti oko 300 miliona eura.

Vlada RS-a do sad je odbijala sve zahtjeve da se objelodane svi detalji ugovora, uz obrazloženje da "kineska strana to ne dozvoljava".

Centar za životnu sredinu najavio je da će tražiti da im se dostavi i dio koji se odnosi na finansije.

Očekuju i da im se dostavi Studija ekonomske opravdanosti.

Ono što je javnosti do sada poznato je da će kineska kompanija na uloženih blizu 300 miliona evra tokom koncesije od 30 godina zaraditi oko 975 miliona eura naplaćujući putarinu.

Početak izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor ozvaničen je u novembru 2021. godine.

Na svečanosti kojoj su tada prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske i kineski investitori, poručeno je kako će radovi biti završeni u roku od tri godine, te da će krajem 2024. godine Banja Luka i Prijedor biti povezani modernim autoputem.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je u novembru prošle godine da se završetak radova očekuje na proljeće 2026. godine.

Kineska kompanija "China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group" bila je angažirana i na izgradnji autoputeva u Srbiji.

XS
SM
MD
LG