Dostupni linkovi

Kineskom konzorciju treća opomena pred raskid ugovora o izgradnji Bloka 7 u Tuzli


Pogled iz zraka na termoelektranu u Tuzli, Bosna i Hercegovina.
Pogled iz zraka na termoelektranu u Tuzli, Bosna i Hercegovina.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uputila je treću opomenu kineskom konzorciju "China Gezhouba Group Company Ltd" i "China Energy Engineering Group Gunadgong Power Desing Institute Co. Ltd" u kojoj ih upozoravaju da počnu sa izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Ugovor s ovim kineskim kompanijama potpisan je još prije devet godina, a vrijednost projekta je 350 miliona eura. Izgradnja ovog objekta još nije počela.

Do sada su uz saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine upućene dvije opomene pred raskid ugovora kineskom konzorciju.

Kineski konzorcij je u septembru 2020.godine informisao JP Elektroprivreda BiH o odustanku američke kompanije da bude podizvođač u ovom projektu. Riječ je o američkoj kompaniji "General Electric" koja se iz projekta povukla zbog nesudjelovanja u poslovima zasnovanim na uglju.

Kineski konzorcij je nakon toga predlagao alternativne kineske podizvođače za ključnu opremu, što Elektroprivreda nije prihvatila, uz obrazloženje da alternativni podizvođač ne zadovoljava uslove.

"Mi smo uz saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donijeli odluku o neprihvatanju alternativnih ponuđača opreme zato što nemaju reference, znanje i iskustvo za realizaciju ugovora o izgradnji bloka 7. O tome smo upoznali i konzorcij uz molbu da pristupe realizaciji ugovorenih obaveza", navedeno je na zvaničnoj web stranici Elektroprivrede BiH.

Kineske kompanije su već ranije bile partner u projektima izgradnje termoelektrana u Bosni i Hercegovini, a jedna od njih je "Stanari" u entitetu Republika Srpska (RS), koja je puštena u pogon 2016. godine.

Zbog projekta Bloka 7, Energetska zajednica je u decembru 2020. godine uvela sankcije BiH, uz upozorenje da se gradnjom novih termoelektrana u BiH odstupa od politike EU o dekarbonizaciji Evrope.

Raskid zatražila i Federalna vlada

Federalna vlada je od Elektroprivrede BiH zatražila raskid ugovora prošle godine.

O tome treba raspravljati i Parlament Federacije BiH, koji kao zakonodavna institucija odlučuje o ovom projektu. Inače, u Parlamentu Fedracije od jula prošle godine u proceduri je zaključak o statustu Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Taj zaključak nikada nije razmatran.

Od njene izgradnje 1959. godine, Termoelektrana Tuzla je do danas najveći proizvođač električne energije u Bosni i Hercegovini.

Novi blok bio je najavljen kao zamjenski i trebao je dovesti do gašenja nekoliko postojećih blokova, čime bi bilo omogućeno smanjenje zagađenja i emisije ugljen dioksida.

XS
SM
MD
LG