Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Odgođeno glasanje o rezoluciji o Srebrenici 2. maja; Vulin u krugu ruskih bezbjednjaka


Sjednica Savjeta bezbjednosti u centrali UN-a, 14. april 2024.
Sjednica Savjeta bezbjednosti u centrali UN-a, 14. april 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Glasanje o rezoluciji o Srebrenici neće biti 2. maja, jer je odgođeno, potvrdio je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija, u četvrtak navečer, 25. aprila. On je rekao da se tekst rezolucije šalje na reviziju, ukoliko zemlje članice UN-a imaju još neke prijedloge na tekst.
  • Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 25. aprila da ne misli da je dobra Deklaracija Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici, koja je usvojena 2010. godine, iako u njoj nije pomenut termin genocid.
  • Na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu 25. aprila održan je sastanak sa ambasadorima Kvinte. Bećirović je poručio da međunarodna zajednica, a posebno zemlje svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje ovog sporazuma, podrivanje Ustava BiH i prijetnje miru.
  • Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije o pitanju dinara završen je bez dogovora. Kako su strane potvrdile, evropski posrednik Miroslav Lajčak je izašao sa novim prijedlogom o kojem će se raspravljati u budućnosti. Kako su oba pregovarača najavila, Kosovo i Srbija će u narednim danima predati svoje komentare na novi prijedlog, a naredni susret o istom pitanju će biti održan sredinom maja.

Balkan na RSE

Da su se Aleksandar Vulin i Marko Parezanović, prvi bivši čelnik, a drugi aktuelni načelnik Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije, našli među učesnicima Međunarodnog foruma bezbjednosti, koji se od 23. do 25. aprila održava u Sankt Peterburgu, javnost u Srbiji saznala je iz fotografija nastalih tokom obraćanja predsjednika Rusije Vladimira Putina učesnicima foruma. Prema mišljenju izvršnog direktora nevladine organizacije Beogradski centar za bezbjednosnu politiku Predraga Petrovića, Vulin i Parezanović, od srijede, u Rusiji nastupaju kao promoteri politike "sjedenja Srbije na dvije stolice"– i na Istoku i na Zapadu.

Od hapšenja zbog sumnje da sarađuju sa narko kartelom, do svečanog dočeka i zagrljaja sa ministrom policije. Tako su protekla tri dana izgledala u životima šefa policije i komandira specijalaca u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Oni su među 23 osobe, koje su uhapsile domaće policijske snage 22. aprila, uz pomoć agenata američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), Uprave za borbu protiv droga (DEA) i Europola. Samo 48 sati kasnije je, odlukom Suda BiH, u pritvoru ostalo samo troje osumnjičenih, dok će se njih 20 braniti sa slobode. Šta o tome kažu sigurnosni eksperti i bivši policajac? O hapšenju se u četvrtak odlasio i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine svečano dočekuje Mustafu Selmanovića, komandanta specijalne jedinice Federalne Uprave policije, nakon njegovog puštanja iz dvodnevnog pritvora; Sarajevo 25. april 2024.
Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine svečano dočekuje Mustafu Selmanovića, komandanta specijalne jedinice Federalne Uprave policije, nakon njegovog puštanja iz dvodnevnog pritvora; Sarajevo 25. april 2024.

Pobjeda opozicione kandidatkinje Gordane Siljanovske-Davkove u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji nije iznenađenje, ali je ubjedljivo vođstvo ispred aktuelnog Steve Pendarovskog neočekivano, komentarišu analitičari za RSE. Prema njihovim riječima, najveći dobitnici su Maksim Dimitrijevski i njegova partija ZNAM, dok se postavlja pitanje kakvu će ulogu imati glasovi albanskih partija u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Za Vladu Srbije "najvažniji projekat" kada je energetski sistem Srbije u pitanju, za pojedine ekološke organizacije – "ostatak iz prošle ere". Projekat izgradnje novog bloka Termoelektrane na ugalj "Kostolac", na istoku Srbije, na kome je angažovana kineska kompanija "CMEC", različito vide predstavnici vlasti u Srbiji i međunarodne i lokalne ekološke organizacije. Iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije za RSE navode da je riječ o objektu "posljednje generacije na kome su sprovedene sve mjere za smanjenje emisije štetnih gasova".

U fotogaleriji pogledajte kako su, u okviru manifestacije "Vojska u vašem gradu", pripadnici Vojske Crne Gore predstavili dio opreme, naoružanja i vozila na glavnom gradskom trgu u Podgorici.

Otkako je prije pola godine crnogorska policija vozače počela da testira na prisustvo droga, na testovima je "palo" i uhapšeno više od 320 vozača, saopšteno je za RSE iz Uprave policije. To je ujedno i jedini posredni podatak zvaničnih institucija o broju korisnika droga. Ne postoje precizni podaci o broju saobraćajnih nesreća koje su izazvali vozači pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Svijet

Sjedinjene Države počele su da grade pristanište u Gazi, objavio je u četvrtak Pentagon, projekat koji treba da olakša dostavu humanitarne pomoći na palestinsku teritoriju. Pristanište bi trebalo da postane operativno početkom maja, piše Reuters. UN je upozorio da Gazi prijeti glad i požalio se na "ogromne prepreke" u dobivanju pomoći i njenoj distribuciji po enklavi.

Sjedinjene Države i još 17 zemalja pozvale su Hamas, kojeg SAD i EU smatraju za terorističku organizaciju, da oslobodi taoce kao korak za okončanje krize u Gazi, rekao je visoki dužnosnik američke administracije. No, iz Hamasa su obećali da neće popustiti pod međunarodnim pritiskom.

Rusija je uložila veto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju koja poziva sve države da spriječe trku u naoružavanju u svemiru. Nacrt rezolucije, koju su predložile Sjedinjene Države i Japan, tražio je da se potvrdi princip koji je već postavljen u Sporazumu o svemiru iz 1967. godine. Sjedinjene Države su upozorile da vjeruju kako Rusija razvija svemirsko protivsatelitsko nuklearno oružje, dok je Rusija rekla kako je "čvrsto predana" postojećem sporazumu. Nacrt, predstavljen u srijedu, 24. aprila poziva "sve države, posebno one s velikim svemirskim kapacitetima, da aktivno pridonesu cilju miroljubivog pristupa svemiru i sprečavanja trke u naoružanju u svemiru", pišu svjetski mediji.

Prije tri godine, nepoznata uzbekistanska kompanija registrovana na adresi u stanu pojavila se niotkuda kako bi dobila više od 100 miliona dolara državnih ugovora prije nego što je ponovo nestala. Nova istraga RSE otkriva veze kompanije sa zetom uzbekistanskog predsjednika.

Rat u Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je na proširenje međunarodnih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu dok se Kijev bori protiv oružanih snaga Moskve.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da "nije suviše kasno da Ukrajina pobijedi" u ratu protiv Rusije pod uslovom da Zapad održi svoje obećanje i uputi joj više oružja.

Vašington je 24. aprila najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu. On podrazumijeva naoružanje i opremu. Prve pošiljke očekuju se, prema najavi, uskoro. Šta uključuje novi američki paket oružja Ukrajini, pogledajte u fotogaleriji.

G7 traži načine da iskoristi gotovo 300 milijardi dolara vrijedne ruske finansijske rezerve koje su zamrznute sankcijama od 2022. godine, kako bi se pomoglo Ukrajini, ali kako se to može uraditi ostaje vrlo komplikovano jer bi značilo postavljanje kontroverznog presedana. U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Kako Zapad može da iskoristi zamrznute ruske rezerve za pomoć Ukrajini?

Pogledajte video o proširenju rumunske zračne baze Mihail Kogalniceanu u jednu od najvećih NATO baza u Evropi.

Autoritarni vladar Aleksandar Lukašenko rekao je da je u Bjelorusiji raspoređeno "nekoliko desetina ruskog nuklearnog oružja", što je na Zapadu izazvalo zabrinutost da bi se rat Moskve protiv Ukrajine mogao proširiti.

Evropski zastupnici odobrili su rezoluciju koja poziva na "trenutno i bezuslovno oslobađanje" svih političkih zatvorenika u Rusiji, uključujući novinare Alsu Kurmaševu i Evana Gershkovich. Rezolucija je dio zajedničkog prijedloga u Evropskom parlamentu 25. aprila, kojim se osuđuju "nedemokratski" predsjednički izbori u Rusiji održani prošlog mjeseca i njihovo "nelegitimno širenje" na teritorije unutar Ukrajine koje je Moskva nezakonito anektirala.

Šta ima?

U današnjem podcastu poslušajte više o otvaranju Roditeljske kuće za djecu oboljelu od malignih bolesti u Tuzli, kao i o prvom “Mostar security forumu”. Svjetski je dan intelektualnog vlasništva.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG