Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Milioni za firme iz Srbije u kojima je suvlasnik bio Radoičić; Smrt idejnog tvorca kulta vladajuće porodice Severne Koreje


Kineski predsednik Si Đinping kratku turneju po Evropi, tokom koje je posetio Francusku i Srbiju, završio je u Mađarskoj gde se susreo s premijerom Viktorom Orbanom, 9. maj 2024.
Kineski predsednik Si Đinping kratku turneju po Evropi, tokom koje je posetio Francusku i Srbiju, završio je u Mađarskoj gde se susreo s premijerom Viktorom Orbanom, 9. maj 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Kosovo zasad nije na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će zasedati 16. maja u Strazburu, potvrdili su za RSE diplomatski izvori. Parlamentarna skupština Saveta Evrope je usvojila preporuku da se Kosovo primi u članstvo, ali je odluka na Komitetu ministara. Međutim, zemlje poput Francuske i Nemačke zahtevaju da članstvo Kosova u Savetu Evrope bude uslovljeno osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom. Premijer Kosova Albin Kurti odbacio je taj uslov, rekavši da se pitanje Zajednice odnosi na dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, a ne Savet Evrope.
  • Crna Gora će glasati u Generalnoj Skupštini UN za rezoluciju o Srebrenici, rekao je premijer Milojko Spajić, tokom parlamentarne rasprave. Spajić je kazao da će Crna Gora predati dva amandmana na rezoluciju u kojima se navodi da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini. Spajić je rekao i da Crna Gora ima veliko razumevanje za stav Srbije, ali i za stav BiH, te da po tom pitanju ne želi da staje na stranu bilo koje države u regionu.
  • Opoziciona grupa poslanika podnela je predlog Skupštini Srbije o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su u poslednjih 11 meseci promenili prebivalište ne mogu da glasaju na novoj adresi, rekao je Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno-levi front, koja je deo koalicije "Biram borbu" koja će učestvovati na lokalnim izborima raspisanim za 2. jun. "Ovo je za nas kao opoziciju značajno zbog toga što je jedna uspeh i ustupak. Naterali smo vlast da ustukne, a to je tražio i ODIHR (OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava), rekao je Lazović.

RSE intervju

Vrlo malo je izvestan scenario da Republika Srpska održi izbore po entitetskom, a ne Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine. Sve drugo, zapravo, predstavljalo bi kršenje trenutnog Izbornog zakona na državnom nivou, po nekim pravnim stručnjacima, čak, i Ustava Bosne i Hercegovine, kaže Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom", nevladine organizacije koja je tokom proteklih godina pratila izborne procese u BiH. On je dodao da posle poslednjih izmena Izbornog zakona koje je doneo visoki predstavnik Kristijan Šmit, u BiH postoje optimistične pretpostavke za najpoštenije izbore dosad.

Balkan na RSE

Tri građevinske firme iz Srbije, sa crne liste SAD, u 2023. godini zaradile su više od 23,5 miliona evra. Firma Inkop i njene ćerke firme – Nov Pazar-put i Betonjerka, zabeležile su milionski plus na kraju godine u toku koje je iz njihovog vlasništva zvanično izašao Milan Radoičić – kako je sam javno priznao – organizator oružanog napada na policiju na severu Kosova. Za zaradu na računima firmi zaslužni su, pored ostalog, poslovi koji se plaćaju iz državne kase.

Dok je u Podgorici na protestu podrške pritvorenom bivšem crnogorskom glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću traženo da se on brani sa slobode zbog narušenog zdravlja, ministar pravde Andrej Milović poručio je da se ne sme dozvoliti stvaranje pravnog sistema u kojem se odobrava odbrana sa slobode "jer neko štrajkuje glađu". Katnića Tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja i učešće u kriminalnoj organizaciji koja je pomagala jednom od kriminalnih klanova u Crnoj Gori. On od 14. aprila, kada mu je određen jednomesečni pritvor, štrajkuje glađu a od 6. maja i žeđu. S druge strane, ministar Milović kaže da u slučaju da se Katniću nešto desi zbog štrajka glađu, to je "isključivo njegova odgovornost".

Na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja, u Beogradu je u prisustvu ministara u Vladi Srbije održan marš "Besmrtni puk". Tokom šetnje su istaknute ruske, beloruske i srpske zastave, dok su pojedini učesnici nosili simbole podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Marš "Besmrtnog puka" u Banjaluci su predvodili proruski predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov. Tokom događaja u Banjaluci mogla se čuti secesionistička retorika.

Već 30 godina deponija u srednjobosanskoj opštini Kiseljak radi bez dozvole. Šumsko zemljište koje je javno dobro, odnosno državna imovina Bosne i Hercegovine, služi za odlaganje opasnih tvari, animalnog, građevinskog i medicinskog otpada. Činjenica da se nalazi na vodopropusnom zemljištu problem čini i gorim.

Pročitajte za šta se zalaže Gordana Siljanovska-Davkova, prva žena na čelu Severne Makedonije, i pogledajte šta kažu učesnici izbora u toj zemlji u kojoj se posle sedam godina u opoziciji na vlast vratila VMRO-DPMNE.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je šefa odeljenja koje je nadležno za njegovu ličnu bezbednost, dva dana pošto su dva člana te službe optužena da su pokušala atentat na njega.

Ukrajina planira da udvostruči uvoz električne energije nakon snažnog ruskog napada na energetski sistem Ukrajine, saopštilo je ministarstvo energetike te zemlje.

Mađarska će podržati mirovni plan Kine u Ukrajini, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na konferenciji za medije sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Međutim, prošlogodišnji predlog Pekinga naišao je na podozrenje među zapadnim zemljama koje kažu da bi taj plan mogao da omogući Rusiji da zadrži veći deo teritorije koju je zauzela u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da nema ničeg neobičnog u planiranoj vežbi koja uključuje vežbu raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja na jugu Rusije zajedno sa saveznicom Belorusijom. Putin je potom u govoru povodom obeležavanja godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu rekao da će Rusija učiniti sve da izbegne sukob globalnih sila, ali da neće dozvoliti da bude ugrožena.

Svet

Kim Ki Nam, idejni tvorac kulta ličnosti vladajuće dinastije Kim u Severnoj Koreji i mentor iz detinjstva sadašnjeg vođe režima, preminuo je u 94 godini. Smrt Kim Ki Nama označava "kraj jedne ere" za severnokorejsku propagandu i dolazi u trenutku kada Pjongjang donosi važne promene na domaćem i međunarodnom planu i širi svoj ratoborni stav, pišu svetski mediji.

Zajednički neprijatelj, ekstremistička grupa "Islamska država", pojavio se kao katalizator bližih veza između Rusije i talibana u borbi protiv terorizma. A kako bi postavila odnos na nov nivo, Rusija kaže da planira da ukloni talibane sa svoje crne liste terorističkih organizacija.

Šta ima?

U potcastu poslušajte o konferenciji u Sarajevu povodom obeležavanje 75. godišnjice osnivanja Saveta Evrope, programu "Kultura na ulice" u Kantonu Sarajevo i Danima evropskog filma.

Šta ima još…

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG