Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Visoki predstavnik nametnuo tehničke izmene Izbornog zakona BiH; Da li je Rusija ignorisala upozorenja SAD o mogućem napadu?


Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit rekao je da je nametnuo tehničke izmene Izbornog zakona kao podršku BiH na putu prema EU, 19. decembar 2023.
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit rekao je da je nametnuo tehničke izmene Izbornog zakona kao podršku BiH na putu prema EU, 19. decembar 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo je tehničke izmene Izbornog zakona koje predviđaju jačanje izbornog integriteta, na osnovu Bonskih ovlašćenja koje mu omogućavaju da nameće i menja zakone, te smenjuje izabrane i imenovane političke i druge zvaničnike. Šmit je rekao da je tehničke izmene nametnuo kao podršku BiH na putu prema EU.
  • Deo vlasti u BiH, ali i opoziciona Stranka demokratske akcije pozdravili su nametanje tehničkih izmena Izbornog zakona, dok je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao da je to "nedopustivo nametanje zakona u BiH". U entitetu Republika Srpska pripremljen je tekst entitetskog izbornog zakona, prema kome ovaj nivo vlasti neće primenjivati odredbe Izbornog zakona BiH, te odluke Ustavnog suda BiH, iako entiteti u BiH nemaju nadležnost za sprovođenje izbora.
  • Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da SPC ne može biti deo bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o Kosovu. Patrijarh Porfirije rekao je da je međunarodna zajednica, koju predstavljaju Ujedinjene nacije i Evropska unija, dužna da obezbedi puno poštovanje svih ljudskih i verskih prava na Kosovu i ocenio da SPC nigde ne traži posebna prava, te ni tamo.

Balkan na RSE

Tehničke izmene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik trebalo bi da smanje mogućnost izbornih manipulacija, kakve su zabeležene na izborima prethodnih godina. Pročitajte šta je suština tehničkih izmena Izbornog zakona.

Uz Radovana Karadžića i Ratka Mladića, osuđene ratne zločince koji su im predstavljeni kao važni akteri stvaranja Republike Srpske, osnovci iz tog entiteta bi iz novih udžbenika istorije mogli učiti o bitkama i mestima stradanja srpskog naroda u BiH u ratu 90-ih. Vlast u RS, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, priprema nove udžbenike istorije, a to je umesto eksperata inicirala boračka organizacija tog entiteta.

Kandidat Miloš Radinović odustao je od mesta ambasadora Crne Gore u Moskvi, nakon što je potvrđeno da je ujedno i državljanin Rusije, životno i poslovno vezan za tu zemlju i sarađuje sa političkom strankom Rodina, koja je u savezu sa Jedinstvenom Rusijom Vladimira Putina. Radinovića je za ambasadora u Rusiji kandidovao Milan Knežević, jedan od lidera rasformiranog proruskog Demokratskog fronta i predsednik vladajuće Demokratske narodne partije koja je, prema koalicionom dogovoru, dobila pravo da predloži ambasadora Crne Gore u Moskvi. Kao kandidat za budućeg ambasadora Radinović je bio sporan predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, koji je tražio dodatne konsultacije s Vladom.

"Ako treba, ići ću do Strazbura" može se čuti od građana Srbije kada pred domaćim institucijama ne uspeju da ostvare svoja prava. Traženje pravde pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, proističe iz članstva Srbije u Savetu Evrope. Ipak, "put do Strazbura" građanima Srbije mogao bi da bude blokiran, ako bi se ispunile pretnje koje se ovih dana čuju od zvaničnika da će Srbija napustiti Savet Evrope ukoliko Kosovo postane punopravni član te panevropske organizacije. Pročitajte šta bi građani izgubili izlaskom Srbije iz Saveta Evrope.

Beloruski novinar Andrej Gnjot 26. marta na saslušanju pred Višim sudom u Beogradu izrazio je nadu da Srbija neće podleći pritisku Belorusije da ga izruči, dodajući da bi ga ekstradicija dovela u "smrtnu opasnost". Beloruske vlasti od Srbije traže ekstradiciju Gnjota nakon što je 30. oktobra uhapšen na aerodromu u Beogradu po poternici Interpola raspisanoj na zahtev Minska zbog navodne utaje poreza. Gnjot je saslušan nakon što je Apelacioni sud početkom marta ukinuo rešenje Višeg suda koji je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke da bude izručen Belorusiji.

U Hrvatskoj su ove godine otkrivene tri pošiljke povrća uvezenog iz Severne Makedonije s opasnim pesticidima, a prošle godine jedna. Državni inspektorat za RSE potvrđuje da se zalihe pesticida hloropirfosa, koji je u EU zabranjen od 2020. godine, i dalje koriste u poljoprivredi. Agencija za hranu i veterinarstvo Severne Makedonije tvrdi da je domaće povrće bezbedno.

Vlada Crne Gore je ograničila marže na 500 artikala što je naišlo na podeljena mišljenje. U video prilogu Prvo dignu, pa spušte pogledajte šta kažu građani o toj meri.

Rat u Ukrajini

Sud u Moskvi naredio je hapšenje šefa Službe bezbednosti Ukrajine Vasilja Maljuke, optužujući ga za javno pozivanje na terorizam. Maljuka je, takođe, stavljen na rusku poternicu. List Komersant navodi da je optužba mogla da proizađe iz Maljukove prošlogodišnje izjave o umešanosti Službe bezbednosti Ukrajine u napad u oktobru 2022. na most na ukrajinskom Krimu, koji je okupirala Moskva.

Svet

Početkom marta, SAD su izdale upozorenje o pretnji od terorističkog napada u Rusiji koji bi mogao da se desi na velikim okupljanjima ljudi kao što su koncerti. Amerika je tada upozorila svoje državljane u Rusiji da u narednih 48 sati izbegavaju takva okupljanja i mesta. Predsednik Rusije Vladimir Putin je odbacio ova upozorenje kao "provokaciju", ali se nedugo zatim desio napad u koncertnoj dvorani Krokus u predgrađu Moskve, u kojem je smrtno stradalo 137 a ranjeno više od 150 ljudi.

Vlasti u Tadžikistanu pritvorile su i ispitale članove porodice četvorice Tadžikistanaca optuženih za napad na koncertnu dvoranu blizini Moskve.

Pogoršanje jermensko-ruskih odnosa i koraci Jerevana ka Zapadu doveli su do spekulacija o budućnosti ruske vojne baze u Jermeniji. Lokalnom stanovništvu je, međutim, teško da zamisli da je više neće biti.

Šta ima?

U potcastu poslušajte o protestu rudara Rudnika mrkog uglja Zenica koji traže isplatu plata za januar i februar, kao i o komemoraciji i dženazi u Sarajevu pesniku, piscu i scenaristi Abdulahu Sidranu.

Šta ima još…

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG