Dostupni linkovi

'Neću biti slobodna': Afganistanke čeka sumorna budućnost nakon protjerivanja iz Pakistana


Afganistanske izbjeglice odmaraju se po dolasku iz Pakistana u centar za registraciju blizu afganistansko-pakistanske granice u okrugu Spin Boldak u južnoj provinciji Kandahar 6. novembra.
Afganistanske izbjeglice odmaraju se po dolasku iz Pakistana u centar za registraciju blizu afganistansko-pakistanske granice u okrugu Spin Boldak u južnoj provinciji Kandahar 6. novembra.

Posljednjih sedmica, stotine hiljada Afganistanaca nasilno su protjerani iz Pakistana. Među njima su žene i djevojke koje su se bile preselile u Pakistan kako bi nastavile sa obrazovanjem. Mnoge od njih suočavaju se sa sumornom budućnošću u Afganistanu, gdje su talibani ozbiljno uskratili ženama pristup obrazovanju i radu.

"Ako se vratim, samo ću sjediti kod kuće. Nema škola ili kurseva za tinejdžerke. Čak je zabranjeno da sama idem napolje i neću biti slobodna." Rekla je Afganistanka koja se plaši deportacije iz Pakistana.

Afganistanke koje ostanu u Pakistanu žive u stalnom strahu da će biti nasilno deportovane u Afganistan, gdje kažu da nemaju budućnost.

Pišu: Khujasta Kabiri i Fayeza Ibrahimi

Od kada su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, hiljade afganistanskih porodica je pobjeglo u susjedni Pakistan.

Neki su napustili domovinu kako bi njihove kćerke mogle da nastave obrazovanje, nakon što su talibani zabranili ženama da idu na univerzitete a tinejdžerkama da pohađaju školu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Među njima je Bibi Gul, koja se preselila u Pakistan sa svojom kćerkom tinejdžerkom. Kćerka ide u 10. razred i treba joj diploma srednje škole. Ali obje su nedavno deportovale pakistanske vlasti.

U oktobru, Pakistan je naredio da 1,7 miliona Afganistanaca bez dokumenata napusti Pakistan do 1. novembra. Ova mjera je natjerala gotovo 300.000 ljudi da se vrate u Afganistan. Nakon toga su uslijedile prisilne deportacije i policijska okupljanja ljudi.

Afganistanska djeca dobivaju kruh od lokalne dobrotvorne organizacije u improviziranom kampu po dolasku iz Pakistana, u blizini graničnog prijelaza Torkham u pokrajini Nangarhar 12. studenog.
Afganistanska djeca dobivaju kruh od lokalne dobrotvorne organizacije u improviziranom kampu po dolasku iz Pakistana, u blizini graničnog prijelaza Torkham u pokrajini Nangarhar 12. studenog.

Pred Afganistankama koje se vrate u domovinu je sumorna budućnost. Talibani su ženama ozbiljno ograničili obrazovanje i pravo na rad. Ekstremistička grupa je takođe nametnula restrikcije na to kako žene smiju da izgledaju i njihove slobode kretanja.

"Pobjegle smo iz Afganistana jer je mojoj kćerki bila uskraćena edukacija", rekla je Gul za Radio Azadi Radija Slobodna Evropa, dok je prelazila Čaman, jedan od dva ključna granična prelaza između Afganistana i Pakistana. "Sada kada smo se vratile, ona mora biti u stanju da nastavi studije."

Ali, malo je znakova da će talibani ukinuti ograničenja na obrazovanje žena u Afganistanu, gdje su grupe za prava optužile ekstremiste da pokušavaju da izbrišu žene iz javnog života i zatoče ih u njihovim domovima.

Afganistanke koje su i dalje ostale u Pakistanu žive u stalnom strahu da će biti deportovane u Afganistan, gdje kažu da nemaju budućnost.

Mina Aslami ide u 11. razred i sa porodicom se preselila glavni grad Pakistana, Islamabad, prošle godine. Ona ima namjeru da diplomira u srednjoj školi, iako se plaši da će njena edukacija biti prekinuta.

"Ako se vratim, samo ću sjediti kod kuće", rekla je Aslami za Radio Azadi. "Nema škola i kurseva za tinejdžerke. Čak je zabranjeno da sama izlazim na ulicu, neću biti slobodna."

Masumah Ahmadi studira biotehnologiju na Univerzitetu u Pakistanu , u gradu Lahoreu. Studentkinja četvrte godine je rekla da će "izdržati isti stres, uznemirenost i očajanje kao i djevojke koje žive u Afganistanu" ako bude prisiljena da se vrati u domovinu.

Procjenjuje se da je 700.000 Afganistanaca, većina njih je bez dokumenata, potražila je sklonište u Pakistanu od kada su talibani preuzeli vlast u Afganistanu u avgustu 2021.

Pridružilo im se oko tri miliona Afganistanaca koji su se preselili u Pakistan tokom protekle četiri decenije rata, siromaštva i političkih nestabilnosti u Afganistanu.

Nakon što su isprva ciljali na Afganistance koji "ilegalno" žive u Pakistanu, Islamabad je rekao da će početi sa deportacijama miliona Afganistanaca bez dokumenata.

Grupe za ljudska prava pozvale su Islamabad da zaustavi masovne deportacije, upozoravajući da će to dovesti u opasnost afganistanske izbjeglice, naročito žene i djevojke.

Afganistan se bori sa velikom ekonomskom i humanitarnom krizom, kao i onim što su grupe za prava nazvale produbljivanjem "krize ljudskih prava".

"Ako pakistanska vlada odmah ne zaustavi deportacije, uskratiće hiljadama Afganistanaca, naročito žena i djevojaka pristup sigurnosti, obrazovanju i boljem životu", rekla je 10. novembra u izjavi Livija Saccardi iz Amnesty Internationala.

Asia se preselila u Pakistan kako bi njena djeca imala bolju budućnost. Ali oni su nedavno deportovani, što ju je suočilo sa novim neizvjesnostima u budućnosti.

"Sada imamo mnogo ekonomskih problema i naša djeca imaju prepreke u edukaciji", rekla je ona za Radio Azadi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG